Sebastiaan van der Pal is ondernemer en actief voor D66 in Hengelo

Sebastiaan van der Pal is ondernemer en actief in de lokale politiek. Hij zit namens D66 in de gemeenteraad van Hengelo. Van passief toehoorder werd hij in 2018 fractievertegenwoordiger.

“Ik was niet van plan om de politiek in te gaan, maar vond het altijd wel interessant. Door ondernemers wordt veel geklaagd over de gemeente. Ik was benieuwd in hoeverre dat terecht was.”

 

Wat merk je als ondernemer en politicus van de kloof tussen arm en rijk in Hengelo?

“In mijn bubbel zie ik het niet zo, al weet ik natuurlijk dat er rijen bij de voedselbank zijn, ook in Hengelo, en dat er 800 kinderen in armoede leven. Die hebben minder kansen. Dat is gewoon verschrikkelijk. Tegelijkertijd merk ik ook dat het moeilijk is om uit mijn comfortzone te breken en toe te geven dat de wereld groter is dan wat ik zelf zie. Ik heb een spelletjeswinkel. Maar als je geldzorgen hebt en niet weet of je genoeg overhoudt voor eten, dan ga je niet met je kinderen een spelletje uitzoeken. Die mensen ontmoet ik dus niet in mijn winkel. Op Koningsdag is het anders, dan stroomt de binnenstad vol, en dan hoor ik wel dat mensen €16 voor een pak kaarten veel geld vinden.”

 

FNV wil dat het minimumloon naar €14 bruto per uur gaat. Wat vind je daarvan?

“Mijn eerste gevoel, als ondernemer, is: sympathie. Maar ook de gedachte: hoe ga ik dat als ondernemer betalen? Ik heb er inmiddels veel over gelezen en ook de minicolleges gezien, waaronder die van Robin Fransman, die uitlegt waarom 14 euro juist ook voor ondernemers goed is."

"Ik heb nog wel veel vragen nu ik de voors en tegens tot me heb genomen. Want wat is nu feitelijk juist? De tegenstanders roepen dat enkel 6% van de mensen het minimumloon verdient. Maar 1 miljoen mensen verdienen 110% van het minimumloon: dat is een grote groep. Deze mensen zouden er ook op vooruit gaan als het minimumloon omhoog gaat naar €14. Ik vraag me ook af wat de invloed is op de toeslagen. En bijvoorbeeld of de overheid ondernemers gaat compenseren omdat de loonkosten hoger worden.”

 

Zie je het verhogen van het minimumloon als een goede manier om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen?

“Hoe groter de kloof tussen arm en rijk, hoe meer onrust er ontstaat. Kijk naar landen waar die kloof klein is: in die landen is meer rust. En waar de kloof groot is, bijvoorbeeld in Amerika, is duidelijk veel onrust. Je kunt de kwaliteit van de overheid aflezen aan hoe ze met de zwakkeren in de samenleving omgaan; met de zieken, met mensen die moeite hebben om rond te komen."

"Hoewel het complex is, vind ik de kloof minder groot maken een goed idee. Als je geen zorgen meer hebt, bijvoorbeeld over basisbehoeften zoals eten en de energierekening, dan stijgt je kwaliteit van leven. Je hebt ook tijd en lucht nodig om om je heen te kunnen kijken. Om na te denken wat je eigenlijk wilt. Als je constant aan het overleven bent, kan dat niet. Daarom moet de koppeling tussen het minimumloon en uitkeringen ook blijven. Het is niet zo dat de meeste mensen die een uitkering hebben niet willen werken. Ze kunnen soms gewoon niet of hebben wat meer hulp nodig.”

"Als je geen zorgen meer hebt over basisbehoeften zoals eten en de energierekening, dan stijgt je kwaliteit van leven. Je hebt ook tijd en lucht nodig om om je heen te kunnen kijken. Om na te denken wat je eigenlijk wilt. Als je constant aan het overleven bent, kan dat niet”

Moet de overheid wat doen aan de grote verschillen in inkomens?

“De beste verdienende CEO verdient op een dag net zoveel als iemand met een minimumloon in een jaar. Je kunt allerlei argumenten verzinnen waarom zij of hij meer moet verdienen, maar een factor 365?  Een factor 100 bijvoorbeeld, is dat niet voldoende? Dat is nog steeds een belachelijk bedrag wat je dan mee naar huis neemt. Ja, daar zou de overheid wel wat aan kunnen doen.”

 

Stel, je staat een dag in de schoenen van Rob Jetten (fractievoorzitter D66), wat zou je anders doen?

Wat mij opvalt is dat D66, bijvoorbeeld in discussies op social media, wordt gezien als een elitaire partij. Maar ik ben juist actief geworden voor D66 omdat ik geloof dat mensen soms een duwtje in de rug nodig hebben. Ik zou duidelijk maken dat we juist een partij zijn die het voor iedereen beter wil hebben. We zijn voor gelijke kansen, een aardig leven en levensgeluk. Daar gaat het om. En als verhoging van het minimumloon daaraan bijdraagt, moet je dus kijken hoe je dat kunt realiseren. Daar wil ik me wel voor inzetten, zeker."

 

Je noemt levensgeluk, is dat voor jou belangrijker dan economische groei?  

“Ik word spuugziek van die hele discussie over economische groei. Die groei waar iedereen zo trots op is, heeft niet geholpen om de crisis op te lossen. We moeten minder inzetten op economische groei en dividenduitkeringen en meer kijken naar hoe we het levensgeluk van mensen, ook van mensen die het slecht hebben, kunnen verhogen. Zolang we de kwaliteit van ons land blijven uitdrukken in economische groei, worden mensen niet gelukkiger. Ook omdat je ziet dat juist de zwakkeren in onze samenleving niet van die economische groei profiteren. We meten onze welvaart op een verkeerde manier.”

 

Hoe ziet een eerlijke verdeling van de rijkdom er volgens jou uit en vind je dat het in Nederland eerlijk is verdeeld?

"Als D66 vinden we het heel redelijk als het verschil tussen het hoogste en het laagste salaris in een bedrijf maximaal factor 100 is. Dan is de discussie weg, ook tussen de VVD en de SP. Je moet het concreet maken. Maar het gaat ook om waar we naartoe willen. Ik wil dat iedereen in Nederland een waardig bestaan heeft en waarschijnlijk helpt een verhoging van het minimumloon daarbij."

 

Hoe kijk jij als kleine ondernemer aan tegen een verhoging van het minimumloon?

"Als ik puur kijk naar mijn situatie dan zouden de loonkosten enorm omhoog gaan. Mijn eerste gedachte is: geen goed idee. Mijn medewerkers kunnen rondkomen, binnen mijn muren is geen discussie over salaris. Maar als je breder gaat kijken dan is een hoger minimumloon misschien wel nodig. Maar hoe je dat als kleine ondernemer moet betalen, dat weet ik niet. Het is makkelijk om te zeggen dat ik voor of tegen ben en daar dan de feiten bij te zoeken. Maar dat wil ik niet. Mijn belangrijkste vraag is: zorgt een hoger minimumloon voor meer levensgeluk? En als ik kijk naar alles wat ik daarover heb gelezen, dan lijkt het daar wel op.”

Font size