Vaak denken mensen dat het werk van een kraamverzorgende voornamelijk bestaat uit het smeren van beschuitjes, het knuffelen met baby’s en het zorgen voor een ohhhhh zo schoon huis!
Maar zo is het niet! Kraamzorg is een unieke en noodzakelijke zorg, die onmisbaar is in de Nederlandse samenleving en helaas wordt ondergewaardeerd, ook financieel.
Kraamzorg staat aan het begin van een leven. We assisteren bij de bevalling, we observeren, signaleren, geven voorlichting en adviezen, we zorgen voor rust, regelmaat, reinheid. We zorgen voor gezonde voeding, voor een goede hechting, we geven de ouders de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. We zijn meerdere dagen, meerdere uren per dag in het gezin. We komen letterlijk langere tijd achter de voordeur, er ontstaat een vertrouwensband die essentieel is voor onze signalerende rol.
De voorbeelden van de waarde van deze signalerende rol zijn eindeloos! Denk aan gevolgen van het niet tijdig gesignaleerde van een ontsteking, een postnatale depressie, een psychose, het shaken baby syndroom, wiegendood, mishandeling van moeder, kind of baby, de gevolgen van een zwaar vervuild huis of financiële problemen. Wij werken de-escalerend en preventief, heel belangrijk voor alle betrokkenen. Maar het zorgt ook voor een beperking van de zorgkosten op lange termijn. In ONS investeren, betekent dat je bezuinigd op vele hogere zorgkosten na de kraamtijd.
Natuurlijk smeren we ook een beschuitje, om het kraamgezin te ontlasten. En natuurlijk knuffelen we met de pasgeborene om te laten zien hoe je met een baby omgaat. Natuurlijk maken we schoon, om de hygiëne te waarborgen en infecties zoveel mogelijk te voorkomen!
De kraamzorg is de afgelopen jaren veranderd. We assisteren ook in de ziekenhuizen, op de open verloskamers bij een bevalling. Steeds meer kraamvrouwen en baby’s komen met een (medische) complicaties al heel snel thuis en krijgen dan onze zorg.
Als kraamverzorgende moet je je in elke situatie, in elk gezin kunnen aanpassen. We werken met veel verschillende culturen, waarin we vaak met een taalbarrière toch de juiste zorg kunnen bieden. We werken bij hoog en laag opgeleide mensen. Volwassenen, maar ook tienermoeders. Maar ook bij mensen met psychische aandoeningen, borderline, ADHD, zwak begaafdheid, autistisme en soms verslavingsproblematiek.
Voor al deze situaties hebben we een gedegen opleiding gevolgd en krijgen we regelmatig bijscholing. Maar we kunnen niet zonder onze mensenkennis, tact, inlevings- en aanpassingsvermogen. Én het vermogen om stevig in onze schoenen te blijven staan!
We houden van ons werk en we genieten van ons werk. Het geeft écht voldoening om een gezin na 8 dagen zelfverzekerd en voorzien met de juiste informatie achter te laten. Soms is het anders en moet de kraamzorg verlengd worden, ook dan zorgen we ervoor dat het gezin de juiste tips en trics heeft om daarna verder te gaan en dat de juiste hulpverleners zijn ingeschakeld.
Wij zijn belangrijke zorgverleners, maar van het salaris vanaf 11,96 per uur dat we nu krijgen, kunnen we helemaal niet rondkomen. Daar komt nog bij dat de meeste mensen in de kraamzorg geen fulltime contract krijgen, omdat je dan niet flexibel genoeg inzetbaar bent. Je kan vaak alleen rondkomen als je een partner hebt die goed verdient. Maar heeft je partner een zelfde soort salaris of ben je alleenstaand? Dan ben je continu bezig de eindjes aan elkaar te knopen en heb je aan het eind van iedere maand een probleem.
Dit verwijten we niet onze individuele werkgevers die vastzitten aan een CAO waarvan ze niet mogen afwijken. We verwijten dit het systeem in Nederland, dat toestaat dat zulke lage salarissen betaald mogen worden. Dat moet écht veranderen.
We willen erkenning voor ons werk, óók in het salaris. Daarom willen we dat het minimumloon verhoogt wordt naar 14,- per uur. Zodat dát het salaris is waar we mee beginnen.
Natuurlijk betekent dat ook een verhoging van het salaris in de daarop volgende jaren, zoals het CPB berekend heeft.
Wij willen nú verandering! Daarom tekenen wij voor verhoging van het minimumloon naar €14!