Over Voor 14

Waarom is 14 euro belangrijk?

kijk de video

Steeds meer mensen op of rond het minimumloon kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Zij verdienen net genoeg geld voor de huur, zorgverzekering en boodschappen, maar niet voldoende om onverwachte kosten als een kapotte wasmachine of het schoolreisje van de kinderen op te kunnen vangen. En in een crisis zoals nu is deze groep dan ook een van de eerste die de financiële gevolgen voelt. Dat terwijl Nederland enorm welvarend is. Dat de rijken steeds rijker worden is geen loze kreet: in 2018 ging maar liefst de helft van alle vermogensgroei naar de rijkste 1%.

In 2018 ging maar liefst de helft van alle vermogensgroei naar de rijkste 1%.

Sinds de jaren zeventig groeit de welvaart in ons land. Onze arbeidsproductiviteit - de hoeveelheid werk die we in een uur gedaan krijgen - is met de helft gestegen. Maar daar profiteert niet iedereen van mee. Mensen met een minimumloon hebben in de afgelopen jaren 20% aan koopkracht ingeleverd. Omdat een groot deel van de inkomsten aan huur en vaste lasten opgaat, blijft er nauwelijks geld over voor andere uitgaven, blijkt ook uit onderzoek van het Nibud.

Daarom moet het minimumloon naar €14 euro. Niet alleen werkenden gaan er dan op vooruit: ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW zal hierdoor stijgen, omdat die gekoppeld is aan de hoogte van het minimumloon. Daardoor gaan alle 1,3 miljoen Nederlanders die nu in armoede leven erop vooruit. Zo zorgen we er ook voor dat de kloof tussen arm en rijk niet verder groeit.

De gevolgen van een eerlijke verdeling van de welvaart reiken veel verder dan in een koopkrachtplaatje te vangen is. Een sterk ongelijke samenleving is een voedingsbodem voor verdeeldheid en populisme. Terwijl we ons juist niet tegen elkaar moeten laten opzetten: een minimumloon van €14 is belangrijk voor iederéén, ongeacht je afkomst, leeftijd of geslacht. De beweging Voor 14 laat zich niet verdelen. Wij staan schouder aan schouder met iedereen die wil strijden voor een hoger minimumloon.

Een minimumloon van €14 is belangrijk voor iederéén, ongeacht je afkomst, leeftijd of geslacht.

Wat betekent het als ik opsta Voor 14?

De Voor 14 campagne bouwt aan een beweging waar de politiek richting de verkiezingen van maart 2021 niet meer omheen kan. Dat betekent nog 2 maanden vol acties waar we jouw hulp bij nodig hebben. Sta daarom op Voor 14, en je ontvangt regelmatig updates over hoe jij in actie kunt komen!

#KiesVoor14

Teken de verkiezingseis

 

PERS

Alleen pers kan contact opnemen met onze persvoorlichter Yvette de Vries voor verzoeken of vragen over Voor 14. Ze is te bereiken via [email protected]

Font size