Teken de actieoproep: Religieuze organisaties Voor 14

6 religieuze organisaties doen mee

* verplicht

Contactpersoon

Voor 14 (campagne van de FNV) gaat zorgvuldig om met je gegevens en verkoopt deze nooit aan derden. Afmelden van Voor 14 kan altijd. Lees hier meer over het Voor 14 privacybeleid.

Soldariteit = hoger minimumloon!

Iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen zou moeten pleiten voor verhoging van het minimumloon, schrijven Hanneke van Bezooijen van de Protestantse Diaconie Amsterdam en Dick Couvée van de Pauluskerk Rotterdam in een opinieartikel in Trouw (20 juni 2020).

Steeds meer (religieuze) organisaties sluiten zich aan bij deze oproep. Wil jouw organisatie deze oproep ook steunen? Vul dan het formulier in en doe mee!

Een hoger minimumloon is geen ‘links’ thema: het is een thema voor iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen.

Ondersteunende organisaties:

Protestantse Diaconie Amsterdam

Pauluskerk

Samen Kerk in Nederland - Rotterdam

Stichting Mara

Samen 010

Font size

Snel omhoog, dat minimumloon

Hier vind je de originele tekst uit het Trouw artikel:

Iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen zou moeten pleiten voor verhoging van het minimumloon, aldus Hanneke van Bezooijen, Protestantse Diaconie Amsterdam, en Dick Couvée, Pauluskerk.

Onlangs schreven activisten met kleurrijk stoepkrijt een boodschap op de stoep voor de Albert Heijn in Leiden: ‘Vakkenvullers, we kunnen niet zonder jullie – minimumloon 14 euro’. In het hele land worden zulke acties gehouden: bij zorggroep Meander in Landgraaf, voor de postbodes in Nijmegen en op tientallen andere plekken. De acties zijn een hart onder de riem voor vitale werkers, maar ook een pleidooi voor een eerlijke beloning.

In de Kamer groeit de steun voor een hoger minimumloon, maar christelijke partijen stemden eind vorig jaar tegen een motie hierover. Eigenlijk is dat opmerkelijk. Laten we niet vergeten dat het minimumloon vijftig jaar geleden is ingevoerd door minister Bauke Roolvink van de ARP, een voorloper van het CDA. De ChristenUnie gaat in haar verkiezingsprogramma misschien pleiten voor een hoger minimumloon, bleek uit een tweet van Kamerlid Eppo Bruins. En in Valkenburg is mede op initiatief van het CDA een motie aangenomen die oproept om het minimumloon te verhogen naar 14 euro.

Uit een onderzoek van marktonderzoeker Totta bleek dat twee derde van de CDA-kiezers daarvoor is. Drie op de tien CDA-kiezers zeiden zelfs dat ze de volgende keer zullen stemmen op een partij die het minimumloon wil verhogen.

Van het minimumloon kan je niet meer rondkomen, toont de crisis aan

Vanwege de coronacrisis vindt minister Wouter Koolmees dit niet het goede moment voor een verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Dat zien wij anders. Juist nu moeten we zorgen voor een eerlijke beloning voor het winkelpersoneel, de mensen in de zorg, de vuilnismannen, de schoonmakers, de buschauffeurs en al die anderen die ons land in deze moeilijke tijd draaiende houden.

Maar de crisis laat ook zien dat je van het minimumloon eigenlijk niet meer kan rond komen, laat staan van een uitkering. Dat leidt tot schrijnende situaties in gezinnen met kinderen die in armoede opgroeien, bij ouderen met een klein pensioen en bij mensen die in de schulden zitten.

De Europese Commissie, voorgezeten door christendemocraat Ursula von der Leyen, pleit ook voor een eerlijk minimumloon. Juist in deze coronacrisis kan dat helpen bij het herstel en de opbouw van een veerkrachtige, eerlijke economie. Een hoger minimumloon is geen ‘links’ thema: het is een thema voor iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen.